Vrijheid is een groot goed, ook op het werk. Die vrijheid wordt in veel organisaties beperkt. Zo verplichten koffieketens hun werknemers verkeerd gespelde namen van klanten op koffiebekers te noteren. Schoonmakers die 90 seconden schoonmaaktijd per wc krijgen. Of callcenter-medewerkers die met een plasketting om naar de wc mogen gaan. De lijst met inperkingen van autonomie op het werk is eindeloos. Waarom is autonomie op de werkvloer zo belangrijk? Wat is autonomie eigenlijk? En hoe kan je dit vergroten als leidinggevende? In dit artikel antwoord op deze vragen en drie simpele tips om direct mee aan de slag te gaan.
Dat autonomie belangrijk is zien we al bij kleine kinderen. Kinderen willen al van jongs af aan invloed op hoe ze dingen doen en roepen de hele dag ‘nee’ of ‘ikke zelf doen’.
De definitie ‘autonomie’ is een begrip dat de oude wijze Grieken ooit hebben bedacht. Letterlijk betekent het ‘eigen wetten opleggend’. Het begrip staat voor vrijheid: de vrijheid om zelf keuzes te maken voor jou én voor je medewerkers. Met andere woorden; de bewegingsvrijheid creëren en ervoor zorgen dat jouw medewerkers de verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen gedrag. En daarbij jouw medewerkers betrekken in belangrijke beslissingen; dát is autonomie.
Dat autonomie belangrijk is zien we al bij kleine kinderen. Kinderen willen al van jongs af aan invloed op hoe ze dingen doen en roepen de hele dag ‘nee’ of ‘ikke zelf doen’. Herkenbaar? Deze fase is erg belangrijk in het vormen van je eigen persoonlijkheid. En die drang naar zelfstandigheid nemen we dan ook mee in de rest van ons leven; zo ook op de werkvloer.
Uiteraard moet er in elke organisatie doelen gesteld worden en resultaten behaald worden. Maar vanaf het moment dat de medewerker daarbij de vrijheid krijgt om zelf te bepalen hoe die doelen bereikt worden, groeit het gevoel van autonomie en groeit daarbij de mate waarin de medewerker zich serieus genomen voelt. Dit werkt werkgeluk-verhogend. Bovendien geef je met deze vrijheid de medewerker vertrouwen en erkenning voor hun professionaliteit en vakbekwaamheid. Daarbij zijn autonome medewerkers productiever, creatiever én ze verzuimen minder. Enough said?
Hoe zorg je er nou voor dat jouw medewerkers meer autonomie ervaren? Hierbij drie simpele tips om autonomie te vergroten:
Autonomie betekent vertrouwen geven en los willen laten. En dus de medewerker meer verantwoordelijkheden geven. Laat je medewerkers doen waar ze goed in zijn, geef ze hierin het vertrouwen en ben er voor ze wanneer ze je nodig hebben. Daarbij is het niet nodig om over de schouder mee te kijken. Niks is vervelender dan een micro-manager. Jouw medewerkers zijn volwassen genoeg om aan te geven als ze hulp nodig hebben. En als je medewerkers een foutje maken? Geen man overboord! Het maken van fouten is een belangrijk onderdeel in het groeiproces. Maak daarbij wel een gezonde balans tussen aandacht en autonomie. De juiste aandacht en het vertrouwen van de leidinggevende dragen bij aan ontwikkeling en werkt werkgeluk-verhogend. Je zal zien dat de kwaliteit van het werk en de productiviteit fors gaat stijgen.
Een andere tip om autonomie te vergroten is om je werknemers meer vrijheid te bieden in hun werktaken. En dan hebben we het niet alleen over op welke manier ze een taak uitvoeren, maar ook wanneer en in welke volgorde. Daarbij is het logisch dat je je moet houden aan bepaalde deadlines en processen; echter daarbij houd je altijd wel bewegingsruimte over. Blijf die bewegingsruimte opzoeken; dat maakt het werk leuker en stimuleert de autonomie. Iedereen heeft toch wel eens iets uitgesteld omdat ie er gewoon even geen zin in had. Of niet soms?
Verbinding is enorm belangrijk. Daarbij is het meer dan logisch dat je als leidinggevende, na tijden van COVID19, je team weer bij elkaar wil brengen en de verbinding wil op zoeken met elkaar. Echter wees ten allen tijden flexibel. Doordat je de medewerker de vrijheid biedt om zelf te bepalen waar hij wil werken, stimuleer je de autonomie én creativiteit. En tenslotte bied je jouw werknemers een goede werk-privé balans; niet onbelangrijk. Richt daarnaast de werkplek zo in dat je werknemers graag naar kantoor komen. Uit onderzoek is gebleken dat 35% van de medewerkers een aangename en veilige werkplek heel belangrijk vindt.
There you go! 3 simpele tips die je nu al zou kunnen uitvoeren om de autonomie te vergroten binnen jouw organisatie of binnen jouw team. Weet je trouwens dat het gebrek aan autonomie één van de grootste redenen is van uitstroom? Genoeg redenen om hiermee aan de slag te gaan.
Weet jij hoeveel autonomie de medewerkers binnen jouw organisatie of binnen jouw team ervaren? Heb jij behoefte aan inzicht in de cijfers en in de overige pijlers van werkgeluk? LYNK People kan helpen. Met onze LYNK Scan wordt een 0-meting gedaan waarbij de werkgeluk-perceptie van jouw medewerkers wordt gemeten. Dit inzicht geeft een mooie opening voor een dialoog. Medewerkers kunnen direct aan de slag met hun eigen werkgeluk en krijgen een stem om actief mee te kunnen beslissen over de oplossing. Over autonomie gesproken ;).